Filet z platýse s houbami
Suroviny
- 5.6 g Máslo čerstvé
- 200 g Zeleninová směs jarní - mražená
- 300 g Žampiony čerstvé
- 800 g Platýz - filety
- 20 ml Olej olivový
- 10 ml Omáčka sójová
- 5 ml Sůl
- 5 ml Pepř černý mletý
- 250 ml Vývar rybí
- 10 ml Ocet vinný
- 1 ks Citrony
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Pórek
- 1 ks Petržel - nať
- 2 ks Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 421 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 10 g
- Sodík 886 mg
- Bílkoviny 47 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 97.7 mg
- Draslík 1390.8 mg
- Vláknina 18083 mg
- Vitamín A 18083 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 46.5 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Filety důkladně opláchneme pod tekoucí vodou, necháme oschnout, mírně osolíme a umístíme do drátěného cedníku. Rybí vývar vylijeme do hrnce, přilijeme trochu octa, osolíme a přihodíme dvě snítky čerstvého kopru. Polévkovou zeleninu omyjeme, očistíme a na drobné kousky nakrájenou ji přidáme do vývaru. Vývar přivedeme k varu.
-
2
Cedník položíme na okraj hrnce, filety povaříme na mírném ohni zhruba 7 minut. Následně je vyjmeme a odložíme na teplé místo. Rybí vývar scedíme, odložíme stranou.
-
3
Mrkev a pórky omyjeme, nakrájíme na tenké proužky. Zeleninu zalijeme vroucí vodou a necháme ji 1 minutu spařit, následně ji zchladíme, necháme řádně důkladně okapat a odložíme. Houby řádně očistíme, nakrájíme na plátky. Citron opláchneme pod teplou vodou, necháme oschnout, kůru nastrouháme a dáme zatím stranou. Citron vymačkáme a žampiony polijeme lžící citronové šťávy. Na pánvi si rozehřejeme máslo, na něm podusíme houby po dobu 3 minut. Decentně osolíme a odložíme bokem.
-
4
Půlku rybího vývaru smícháme v hrnci společně s pepřem, sójovou omáčkou a olejem. Petrželku a zbytek kopru opláchneme, necháme uschnout a najemno nakrájíme. Rybu umístíme na talíř, ozdobíme mrkví pórkem, žampiony, citronovou kůrou a bylinkami a polijeme omáčkou.