Hovězí filety s mrkvovou omáčkou
Suroviny
- 500 g Hovězí roštěnka níz. peč.
- 300 g Hrášek mražený
- 30 g Máslo čerstvé
- 500 g Mrkev kořen
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Kari koření
- 2 kávová lžička Chilli omáčka
- 1 ks Cibule
- 2 ks Citrony
- 1 ks Pomeranče
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 0.23 dl Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Med včelí
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 397 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 24 g
- Sodík 236 mg
- Bílkoviny 22 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 53.5 mg
- Draslík 490.6 mg
- Vláknina 15179.5 mg
- Vitamín A 15179.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 54.5 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Maso omyjeme, nakrájíme na filety, dáme je do misky, posypeme kari kořením, polijeme olejem a do skončení přípravy omáčky odložíme maso do ledničky.
-
2
Omáčka: Mrkev omyjeme pod tekoucí vodou, položíme do hrnce, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Potom ji scedíme, necháme vychladnout, oloupeme, nakrájíme na kolečka. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme na malé kousky a v pánvi na rozpáleném másle cibuli opečeme dozlatova, česnek v pánvi jen provoníme, potom přidáme uvařenou, na kolečka nakrájenou mrkev, přidáme med, vymačkanou šťávu ze 2 citronů a z 1 pomeranče, zalijeme 1 dl vody, vše chvilku dusíme, podle chuti osolíme, opepříme a ručním ponorným mixérem rozmixujeme na hustější omáčku.
-
3
Příprava hrášku: Mražený hrášek rozmrazíme, opláchneme pod tekoucí vodou, namočíme na 10 minut do horké vody, necháme okapat, položíme hrášek do mísy, polijeme olivovým olejem, pokapeme chilli omáčkou, dobře promícháme, necháme chvilku odpočinout a podáváme.
-
4
V pánvi, nejlépe s posíleným dnem, rozpálíme olej, naskládáme do ní připravené masové filety a z obou stran opečeme doměkka.
-
5
Upečené maso pokládáme podle porcí na mělké talíře, přidáme jako přílohu zelený hrášek, polijeme mrkvovou omáčku a servírujeme.