Rýže nasladko s citronovým krémem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 75 g Rýže loupaná
  • 100 g Cukr moučkový
  • 100 g Citronový krém
  • 690 ml Mléko plnotučné
  • 175 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 60 ml Voda pitná
  • 2 ks Citronová kůra
  • 1 ks Vaječný bílek slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 305 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 10 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 59.9 mg
  • Draslík 26.3 mg
  • Vláknina 1184.5 mg
  • Vitamín A 1184.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.7 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 535 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dobře propláchnutou rýži, plnotučné mléko, 15 g moučkového cukru a 2 proužky citronové kůry, odloupnuté škrabkou na brambory, přivedeme k varu. Snížíme plamen a vaříme nepřikryté 30 minut na ztlumeném plameni, aby nepřeteklo mléko a občas promícháme, aby se nepřipálila rýže. Pak vytáhneme proužky citronové kůry a zhoustlou rýži necháme 1 hodinu chladnout, občas promícháme. Vmícháme ušlehanou šlehačku.

  • 2

    Na dno zapékací misky (23x15 cm) rozetřeme citronový krém, na něj na vršíme vychladlou rýžovou hmotu. Ušleháme sušený vaječný bílek s vodou na tuhý sníh, všleháme zbytek cukru, sníh zhoustne a bude se lesknout. Pak jej rozetřeme na rýžovou hmotu.

  • 3

    Dáme do horní části trouby zahřáté na teplotu 200°C a pečeme 10 minut a před servírováním ještě 10 minut necháme chladnout.

Komentáře k receptu