Mrkvový nákyp s hráškem
Suroviny
- 150 g Hrášek mražený
- 80 g Máslo čerstvé
- 800 g Mrkev kořen
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 1.2 l Voda pitná
- 80 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
- 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2137 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 232 g
- Sodík 100 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 336 mg
- Draslík 39.8 mg
- Vláknina 10344.7 mg
- Vitamín A 10344.7 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.8 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 310.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mrkev očistíme, nakrájíme na kousky, vložíme do vroucí vody a vaříme doměkka. Poté mrkev scedíme a necháme okapat. Hrášek přelijeme vodou a necháme okapat.
-
2
Okapanou mrkev rozmixujeme, přimícháme, sůl, pepř, cukr, muškátový oříšek, citronovou šťávu a smetanu.
-
3
Směsí naplníme formu na bábovku, kterou jsme vymazali máslem. Pečeme v předehřáté troubě zhruba půl hodiny. Zkusíme špejlí, pokud se hmota nelepí, je nákyp upečený.
-
4
Na rozehřátém másle za stálého míchání asi dvě minuty lehce osmažíme hrášek.
-
5
Nákyp vyklopíme na mísu, ozdobíme hráškem a podáváme jako přílohu k masu.