Mrkvový nákyp s hráškem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Hrášek mražený
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 800 g Mrkev kořen
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 1.2 l Voda pitná
  • 80 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Cukr krupice
  • 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 2137 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 232 g
  • Sodík 100 mg
  • Bílkoviny 5 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 336 mg
  • Draslík 39.8 mg
  • Vláknina 10344.7 mg
  • Vitamín A 10344.7 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.8 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 310.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mrkev očistíme, nakrájíme na kousky, vložíme do vroucí vody a vaříme doměkka. Poté mrkev scedíme a necháme okapat. Hrášek přelijeme vodou a necháme okapat.

  • 2

    Okapanou mrkev rozmixujeme, přimícháme, sůl, pepř, cukr, muškátový oříšek, citronovou šťávu a smetanu.

  • 3

    Směsí naplníme formu na bábovku, kterou jsme vymazali máslem. Pečeme v předehřáté troubě zhruba půl hodiny. Zkusíme špejlí, pokud se hmota nelepí, je nákyp upečený.

  • 4

    Na rozehřátém másle za stálého míchání asi dvě minuty lehce osmažíme hrášek.

  • 5

    Nákyp vyklopíme na mísu, ozdobíme hráškem a podáváme jako přílohu k masu.

Komentáře k receptu