Ořechový a špenátový pilaf
Suroviny
- 60 g Pistácie
- 10 g Houby sušené
- 225 g Špenát listový čerstvý
- 225 g Rýže Basmati
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 4 ks Hřebíček
- 0.5 ks Chilli paprička
- 1 špetka Šafrán
- 1 stroužek Česnek
- 3 dl Voda pitná
- 1.75 dl Vývar zeleninový
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 263 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 12 g
- Sodík 450 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 0.8 mg
- Draslík 680.8 mg
- Vláknina 12089.2 mg
- Vitamín A 12089.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24.1 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do malé misky dáme houby, přelijeme horkou vodou a necháme máčet 30 minut. Do mísy dáme rozetřený česnek, pokrájenou cibuli, zázvor, olej a chilli papričku. Přikryté vaříme 2 minuty.
-
2
Rýži propláchneme a vmícháme do mísy společně s nastrouhanou mrkví. Pod pokličkou vaříme minutu.
-
3
Scedíme a nakrájíme houby. Tekutinu hub přilijeme k vývaru. Přelijeme jím rýži. Vmícháme, hřebíčky, houby, skořici, 0.5 lžičku soli a šafrán. Pod pokličkou vaříme 10 minut. Poté necháme odstát 10 minut.
-
4
Dáme do mísy špenát a pod pokličkou vaříme 3 minuty s jedním promícháním. Poté necháme okapat a nasekáme ho.
-
5
Vmícháme do rýže špenát, nasekaný koriandr a pistáciové oříšky. Osolíme a opepříme.
-
6
Ihned podáváme.