Polenta s hřiby
Suroviny
- 300 g Hříbky čerstvé
- 160 g Sýr Gorgonzola
- 200 g Polenta
- 200 g Houby kozák osikový
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 1 l Mléko plnotučné
- 1 polévková lžíce Kerblík
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 593 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 19 g
- Sodík 1662 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 71 mg
- Draslík 527.3 mg
- Vláknina 7762.8 mg
- Vitamín A 7762.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.9 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1558.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné hříbky a kozáky omyjeme, osušíme, pokrájíme na tenké plátky.
-
2
Lístky omytého a osušeného kerblíku drobně pokrájíme. Oloupaný česnek na jemno posekáme. Sýr Gorgonzolu picance pokrájíme na kostky asi 1,5 x 1,5 cm.
-
3
Na pánvi rozpálíme olej s máslem. Hříbky restujeme z každé strany 1 - 2 minuty. Pak je osolíme, posypeme pepřem, přimícháme česnek, kerblík, promícháme a vše restujeme ještě minutu.
-
4
V hrnci uvedeme do varu mléko, jakmile se začne vařit, přisypeme kukuřičnou mouku. Ochutíme solí (1 lžička) a stále mícháme vařečkou. Jakmile se mléko vsákne, polenta se začne odlepovat od stěn. Vaření trvá přibližně 1 - 3 minuty podle typu polenty.
-
5
Přimícháme pokrájený sýr s hříbky a podáváme.