Hovězí pečeně na zimní zelenině
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 499 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 26 g
- Sodík 486 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 116 mg
- Draslík 946.4 mg
- Vláknina 9155.5 mg
- Vitamín A 9155.5 mg
- Vitamín B6 1.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V pekáči rozpálíme olej. Přidáme maso a 10 minut je v oleji smažíme dohněda.
-
2
Maso z pekáče vyndáme a dáme do něj kousky cibule, nakrájený tuřín, celer a kolečka mrkve. Zamícháme a za občasného míchání ji 5 minut za mírné teploty smažíme.
-
3
Pokud používáme teploměr, zapíchneme jej doprostřed masa. Zeleninu shrneme k okrajům kastrolu, maso položíme doprostřed.
-
4
Přidáme víno a odměřené množství vody, přidáme petržel, tymián, bobkový list, podle chuti sůl a pepř. Přivedeme k varu, potom zakryjeme těsnou poklicí a 2 1/2-3 hodiny podusíme v předehřáté troubě při 150°C, až maso změkne. Teploměr by měl ukazovat 75°C (propečené maso). Nejrychleji maso udusíme na sporáku.
-
5
Maso přemístíme na vyhřátou mísu, přikryjeme a udržujeme teplé.
-
6
Šťávu se zeleninou scedíme. Zeleninu dáme k masu. Je-li šťávy málo, necháme ji se zeleninou. Řídkou šťávu svaříme na hustotu typickou pro masovou šťávu. Dokořeníme ji a přecedíme do vyhřátého omáčníku. Maso pokrájíme na proužky a prohřejeme. Podáváme se zeleninou a masovou šťávou.