Salát se zelenou fazolkou a raky
Suroviny
- 400 g Fazolky ve slaném nálevu - sterilované
- 100 g Hříbky čerstvé
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 0.5 kávová lžička Sůl mořská
- 20 ks Rak říční
- 2 ks Cibule červená
- 2 špetka Kmín celý
- 2 špetka Cukr krupice
- 2 l Voda pitná
- 1 dl Víno bílé
- 0.56 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 4 polévková lžíce Ocet Sherry
- 8 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 592 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 19 g
- Sodík 1065 mg
- Bílkoviny 83 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 570 mg
- Draslík 1756 mg
- Vláknina 6112.5 mg
- Vitamín A 6112.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12 mg
- Vitamín E 14.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kopr omyjeme, polovinu nadrobno nakrájíme a polovinu snítek odložíme na ozdobu. Nakládané zelené fazolky scedíme z nálevu a necháme je okapat. Pak je v míse smícháme s pokrájeným koprem.
-
2
Do hrnce dáme vařit 2 litry vody s 1 dl bílého vína, 0.5 lžíce soli a 2 špetkami kmínu. Když se začne vařit, ponoříme do ní raky, které jsme předtím velmi důkladně očistili. Vaříme 5 minut, hrnec s kapry odstavíme z plotny a necháme je ještě 5 minut v horké vodě. Pak je scedíme, ocas a klepeta odkroutíme a odstraníme střívko.
-
3
Očistíme malé plodnice čerstvých hříbků, omyjeme je, osušíme a pokrájíme na plátky. Červenou cibuli očistíme, rozpůlíme a pokrájíme na tenké proužky.
-
4
Připravíme zálivku: sherry ocet smícháme s extra olivovým olejem, přimícháme sůl podle chuti (až 0.5 lžičky), 2 špetky cukru, 0.5 lžičky bílého pepře.
-
5
V pánvi rozpálíme 2 lžíce olivového oleje a krátce, asi 1 minutu, hříbky restujeme dozlatova. Dáme je do misky, přidáme k nim cibuli a zalijeme zálivkou. Promícháme a necháme 5-10 minut odpočinout.
-
6
Fazolky dáme na plochou mísu a zalijeme připravenou směsí cibulky s hříbky. Na upravené fazolky položíme raky, ozdobíme snítkami kopru a podáváme.