Salát se zelenou fazolkou a raky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Fazolky ve slaném nálevu - sterilované
  • 100 g Hříbky čerstvé
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 0.5 kávová lžička Sůl mořská
  • 20 ks Rak říční
  • 2 ks Cibule červená
  • 2 špetka Kmín celý
  • 2 špetka Cukr krupice
  • 2 l Voda pitná
  • 1 dl Víno bílé
  • 0.56 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 4 polévková lžíce Ocet Sherry
  • 8 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 592 kcal
  • Sacharidy 16 g
  • Tuky 19 g
  • Sodík 1065 mg
  • Bílkoviny 83 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 570 mg
  • Draslík 1756 mg
  • Vláknina 6112.5 mg
  • Vitamín A 6112.5 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12 mg
  • Vitamín E 14.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kopr omyjeme, polovinu nadrobno nakrájíme a polovinu snítek odložíme na ozdobu. Nakládané zelené fazolky scedíme z nálevu a necháme je okapat. Pak je v míse smícháme s pokrájeným koprem.

  • 2

    Do hrnce dáme vařit 2 litry vody s 1 dl bílého vína, 0.5 lžíce soli a 2 špetkami kmínu. Když se začne vařit, ponoříme do ní raky, které jsme předtím velmi důkladně očistili. Vaříme 5 minut, hrnec s kapry odstavíme z plotny a necháme je ještě 5 minut v horké vodě. Pak je scedíme, ocas a klepeta odkroutíme a odstraníme střívko.

  • 3

    Očistíme malé plodnice čerstvých hříbků, omyjeme je, osušíme a pokrájíme na plátky. Červenou cibuli očistíme, rozpůlíme a pokrájíme na tenké proužky.

  • 4

    Připravíme zálivku: sherry ocet smícháme s extra olivovým olejem, přimícháme sůl podle chuti (až 0.5 lžičky), 2 špetky cukru, 0.5 lžičky bílého pepře.

  • 5

    V pánvi rozpálíme 2 lžíce olivového oleje a krátce, asi 1 minutu, hříbky restujeme dozlatova. Dáme je do misky, přidáme k nim cibuli a zalijeme zálivkou. Promícháme a necháme 5-10 minut odpočinout.

  • 6

    Fazolky dáme na plochou mísu a zalijeme připravenou směsí cibulky s hříbky. Na upravené fazolky položíme raky, ozdobíme snítkami kopru a podáváme.

Komentáře k receptu