Thajská kokosová rýže
Suroviny
- 25 g Máslo čerstvé
- 75 g Kari pasta
- 10 g Koriandr čerstvý
- 400 g Rýže jasmínová
- 400 ml Voda pitná
- 400 ml Mléko kokosové
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Limetka kafrová
- 1 kávová lžička Limetková kůra
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Chilli paprička
- 2 ks Cibulka jarní
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 646 kcal
- Sacharidy 87 g
- Tuky 34 g
- Sodík 495 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 87 g
- Cholesterol 7.5 mg
- Draslík 952.9 mg
- Vláknina 18758 mg
- Vitamín A 18758 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V pánvi rozehřejeme olej a máslo. Vsypeme oloupanou, nasekanou šalotku spolu s očištěnou, nadrobno nakrájenou chilli papričkou. Restujeme asi 5 minut. Vmícháme kari pastu a povaříme 1/2 minuty. Přidáme limetkovou kůru, limetkové lístky, část nasekaného koriandru, propláchnutou rýži a lžičku soli. Vše dobře promícháme, zalijeme kokosovým mlékem, 400ml vody a za občasného míchání zvolna povaříme asi 5 minut. Potom přiklopíme pokličkou, snížíme příkon tepla a podusíme 15 minut, aby rýže změkla.
-
2
Nakonec do pokrmu vmícháme očištěnou, na kolečka nakrájenou jarní cibulku.
-
3
Při podávání ozdobíme každou porci zbylými lístky korinadru.
-
4
Thajská kokosová rýže je vhodnou přílohou k pečeným rybám nebo kuřecímu masu.