Zapečená jáhlová kaše se švestkami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 790 kcal
- Sacharidy 96 g
- Tuky 37 g
- Sodík 252 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 77 g
- Cholesterol 152.1 mg
- Draslík 416.3 mg
- Vláknina 14300 mg
- Vitamín A 14300 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.7 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2339.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jáhly v sítu 2x promyjeme vařící vodou (1 litr). Necháme je odkapat, pak je dáme do hrnce, zalijeme 1,5 litrem mléka, přidáme sůl (1 lžičku) a za občasného promíchání pomalu uvaříme kaši. Vaříme ji 30 minut.
-
2
Mezitím si scedíme švestkový kompot, šťávu zachytíme a švestky necháme odkapat. Omyjeme vypeckované sušené švestky.
-
3
Když je jáhlová kaše uvařená, promícháme ji se sušenými švestkami a dáme ji do zapékací mísy, kterou jsme vymazali 2 lžícemi másla. Ve smetaně si rozkvedláme vejce s lžicí cukru a kaši zalijeme.
-
4
Dáme ji zapéct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 200 °C přibližně 30 minut dozlatova.
-
5
Upečenou jáhlovou kaší dáme na talíře, ozdobíme je kompotovanými švestkami a každou porci kaše polijeme šťávou z kompotu.