Šafránové rizoto s cuketou a parmezánem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Cuketa
  • 400 g Rýže loupaná
  • 120 ml Víno bílé
  • 300 ml Voda pitná
  • 800 ml Vývar zeleninový
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 4 ks Cibulka jarní
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Šafrán
  • 2 stroužek Česnek
  • 2.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Sýr Parmezán
  • 2 polévková lžíce Oříšky piniové
  • 2 polévková lžíce Kapary
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 708 kcal
  • Sacharidy 107 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 1247 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 107 g
  • Cholesterol 20.8 mg
  • Draslík 735.5 mg
  • Vláknina 12799.7 mg
  • Vitamín A 12799.7 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 34.1 mg
  • Vitamín E 2.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme a očistíme jarní cibulky a nakrájíme je na tenká kolečka. Oloupaný česnek nasekáme na jemno. Cuketu očistíme a pokrájíme na malé kostičky. Vše orestujeme na 2 lžících rozpáleného másla. Poté přidáme nepropláchnutou rýži a zrnka necháme obalit v tuku. Zalijeme vínem a zahříváme, dokud se neodpaří.

  • 2

    Vývar smícháme s 300 ml vody a zahřejeme. Šafrán rozdrobíme a rozmícháme v trošce vývaru a spolu s kapary přidáme k rýži. Promícháme a nezakryté vaříme cca 20 minut. Mezitím postupně přiléváme vývar a často mícháme.

  • 3

    Zbylé máslo nakrájíme na kousky a spolu s nastrouhaným parmezánem přidáme do rýže. Ochutíme solí a pepřem. Nasucho osmahneme piniová semínka, posypeme jimi rizoto a ihned podáváme.

Komentáře k receptu