Šafránové rizoto s cuketou a parmezánem
Suroviny
- 400 g Cuketa
- 400 g Rýže loupaná
- 120 ml Víno bílé
- 300 ml Voda pitná
- 800 ml Vývar zeleninový
- 1 kávová lžička Sůl
- 4 ks Cibulka jarní
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Šafrán
- 2 stroužek Česnek
- 2.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 2 polévková lžíce Oříšky piniové
- 2 polévková lžíce Kapary
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 708 kcal
- Sacharidy 107 g
- Tuky 21 g
- Sodík 1247 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 107 g
- Cholesterol 20.8 mg
- Draslík 735.5 mg
- Vláknina 12799.7 mg
- Vitamín A 12799.7 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.1 mg
- Vitamín E 2.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme a očistíme jarní cibulky a nakrájíme je na tenká kolečka. Oloupaný česnek nasekáme na jemno. Cuketu očistíme a pokrájíme na malé kostičky. Vše orestujeme na 2 lžících rozpáleného másla. Poté přidáme nepropláchnutou rýži a zrnka necháme obalit v tuku. Zalijeme vínem a zahříváme, dokud se neodpaří.
-
2
Vývar smícháme s 300 ml vody a zahřejeme. Šafrán rozdrobíme a rozmícháme v trošce vývaru a spolu s kapary přidáme k rýži. Promícháme a nezakryté vaříme cca 20 minut. Mezitím postupně přiléváme vývar a často mícháme.
-
3
Zbylé máslo nakrájíme na kousky a spolu s nastrouhaným parmezánem přidáme do rýže. Ochutíme solí a pepřem. Nasucho osmahneme piniová semínka, posypeme jimi rizoto a ihned podáváme.