Slepičí vývar s kerblíkem a vínem
Suroviny
- 500 g Brambory
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 80 g Vaječný žloutek sušený
- 100 g Petržel kořen
- 200 g Kerblík
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Sůl mořská
- 2 ks Cibule
- 3 ks Šalotka
- 1 l Voda pitná
- 1.25 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1.25 dl Víno bílé
- 2.5 dl Víno bílé
- 1 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Libeček
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 769 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 109 g
- Sodík 880 mg
- Bílkoviny 58 g
- Uhlovodany 53 g
- Cholesterol 465.6 mg
- Draslík 2912.9 mg
- Vláknina 19132.6 mg
- Vitamín A 19132.6 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 66.5 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou a omytou šalotku s bramborami pokrájíme nadrobno. V hrnci na rozpuštěném másle cibuli podusíme, zalijeme litrem čistého slepičího bujonu, přidáme pokrájené brambory a přivedeme polévku k varu. Pak zmírníme teplotu a pomalu vaříme přibližně 30 minut.
-
2
Polévku před koncem vaření zahustíme smetanou, ve které jsme rozšlehali žloutky. Necháme přejít varem, odstavíme z plotny a vše rozmixujeme na krémovou polévku.
-
3
Přilijeme bílé víno, zamícháme, podle chuti dosolíme, přidáme omytý, drobně pokrájený kerblík a podáváme.
-
4
Slepičí bujon:
-
5
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vceelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme libeček, petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
-
6
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
-
7
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů.