Houbové kyselo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 264 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 14 g
- Sodík 649 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 198.5 mg
- Draslík 849.7 mg
- Vláknina 8833.8 mg
- Vitamín A 8833.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16.3 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 173.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté brambory uvaříme ve slupce asi 25 minut, pak je scedíme, oloupeme, pokrájíme na plátky, dáme do mísy a zakryjeme (uchováme je teplé).
-
2
Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. Očištěné a omyté čerstvé houby (hřiby, kozáky, lišky..) pokrájíme na plátky.
-
3
Připravíme si dobře rozmíchaný kvásek (1 dl vlažné mléko + 1 lžičku cukru + 20 g droždí).
-
4
V hrnci na rozpuštěném másle podusíme houby, které osolíme, opepříme a zamícháme drcený kmín. Pak přilijeme 1 litr vody, přivedeme k varu. Snížíme teplotu, přimícháme kvásek a pomalu vaříme.
-
5
V pánvi na másle zpěníme cibuli, přidáme k ní vejce, která osolíme, promícháme, směs přidáme k houbám. Polévka by měla trochu zhoustnout. Dochutíme ji solí.
-
6
Hotovou polévku nalijeme do talířů. Brambory do houbového kysela si každý nabere z mísy podle chuti.