Zelný prejt
Suroviny
- 1.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 2 kávová lžička Kmín drcený
- 2 ks Cibule
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 ks Česnek
- 1 dl Mléko plnotučné
- 1 kg Brambory
- 1 kg Zelí kysané
- 1 polévková lžíce Mouka sójová plnotučná
- 1 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- 5 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 429 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 19 g
- Sodík 563 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 56 g
- Cholesterol 78.4 mg
- Draslík 1703.5 mg
- Vláknina 25101.8 mg
- Vitamín A 25101.8 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 127.5 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 166.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kysané zelí nakrájíme nadrobno a dáme ho hrnce na rozpálené sádlo (3 lžíce) za občasného míchání podusit (10-15 minut).
-
2
V pekáči na rozpáleném sádle (2 lžíce) zpěníme drobně pokrájenou cibuli dozlatova.
-
3
Oloupané, omyté syrové brambory jemně nastrouháme do mísy a přebytečnou vodu slijeme. K bramborám přidáme 1 vejce, 1 velkou lžíci sójové mouky, pepř, kmín, sůl, česnek a majoránku. Nakonec těsto smícháme se zelím, podle chuti přimícháme 1-2 lžičky cukru a rozředíme 0,5-1 dl mléka. Směs promícháme, dáme ji do pekáče na cibuli a pekáč vložíme do předehřáté trouby. Pečeme při 220 °C asi 25 minut dozlatova, až bude mít zelný prejt zlatohnědou kůrku.
-
4
Rozdělíme na porce a podáváme.