Žlutá čočka v curry omáčce
Suroviny
- 200 g Jogurt bílý
- 250 g Čočka žlutá
- 600 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Kurkuma
- 1 kávová lžička Garam masala
- 1 kávová lžička Kmín římský
- 1 ks Zázvor celý
- 1 ks Chilli paprička
- 1 hrst Cibulka jarní
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 262 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 11 g
- Sodík 90 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 18.5 mg
- Draslík 155 mg
- Vláknina 14542.6 mg
- Vitamín A 14542.6 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.8 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čočku přebereme, propláchneme, zalijeme vodou, osolíme a přivedeme k varu. Zakryjeme a dusíme na středním ohni cca 20 min, mezitím občas promícháme. Cibulky očistíme a nakrájíme na tenké kroužky. Oloupaný zázvor najemno nastrouháme. Chilli papričku očistíme, odstraníme semínka a nakrájíme na tenká kolečka. Korinadr opláchneme, osušíme a nasekáme.
-
2
Zahřejeme přepuštěné máslo a za stálého míchání na něm cca 2 min osmahneme cibulky, zázvor a chilli. Vsypeme kurkumu a římský kmín a krátce orestujeme. Poté přidáme čočku i s vodou, promícháme a prohřejeme. Ochutíme solí, pepřem, posypeme korinadrem a garam masalou. Jogurt dohladka rozmícháme a podáváme zvlášť.