Pečená husa plněná zelím

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 205 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 200 g Klobása Dunajská
  • 500 g Zelí kysané
  • 500 ml Voda pitná
  • 1 ks Husa domácí
  • 5 špetka Sůl
  • 3 špetka Kmín celý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1287 kcal
  • Sacharidy 4 g
  • Tuky 115 g
  • Sodík 381 mg
  • Bílkoviny 56 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 250 mg
  • Draslík 1086.4 mg
  • Vláknina 2390.8 mg
  • Vitamín A 2390.8 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 36.6 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Husu na pečení si připravíme den předem.

  • 2

    Husu pečlivě očistíme, je-li husa velmi sádelnatá, vyjmeme zbytečné sádlo a vyškvaříme ho zvlášť. Můžeme ho částečně použít při maštění přílohy či při dušení zelí.

  • 3

    Husu osolíme a okmínujeme i uvnitř a plníme zelnou nádivkou, kterou připravíme smícháním scezeného pokrájeného zelí s kostičkami klobásy. Břicho uzavřeme jehlami.

  • 4

    Na dno pekáče dáme do hvězdy špejle, na ně položíme husu břichem dolů, přidáme trochu nakrájeného husího sádla, podlijeme a v troubě na mírnějším plameni dusíme pod víkem pekáče. Během pečení husu poléváme výpekem, tučná místa na huse propichujeme vidlicí. Vypečené sádlo opatrně sbíráme naběračkou (abychom se zbavili případné vody, v rendlíku sádlo škvaříme).

  • 5

    Když se začne husa zbarvovat, obrátíme ji a pečeme bez víka. Opět poléváme výpekem, propichujeme sádelnatá místa a sbíráme přebytečné sádlo.

Komentáře k receptu