Pečená husa plněná zelím
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1287 kcal
- Sacharidy 4 g
- Tuky 115 g
- Sodík 381 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 250 mg
- Draslík 1086.4 mg
- Vláknina 2390.8 mg
- Vitamín A 2390.8 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 36.6 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Husu na pečení si připravíme den předem.
-
2
Husu pečlivě očistíme, je-li husa velmi sádelnatá, vyjmeme zbytečné sádlo a vyškvaříme ho zvlášť. Můžeme ho částečně použít při maštění přílohy či při dušení zelí.
-
3
Husu osolíme a okmínujeme i uvnitř a plníme zelnou nádivkou, kterou připravíme smícháním scezeného pokrájeného zelí s kostičkami klobásy. Břicho uzavřeme jehlami.
-
4
Na dno pekáče dáme do hvězdy špejle, na ně položíme husu břichem dolů, přidáme trochu nakrájeného husího sádla, podlijeme a v troubě na mírnějším plameni dusíme pod víkem pekáče. Během pečení husu poléváme výpekem, tučná místa na huse propichujeme vidlicí. Vypečené sádlo opatrně sbíráme naběračkou (abychom se zbavili případné vody, v rendlíku sádlo škvaříme).
-
5
Když se začne husa zbarvovat, obrátíme ji a pečeme bez víka. Opět poléváme výpekem, propichujeme sádelnatá místa a sbíráme přebytečné sádlo.