Artyčoky dušené v olivovém oleji
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1306 kcal
- Sacharidy 110 g
- Tuky 102 g
- Sodík 942 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 110 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 3772.8 mg
- Vláknina 111498 mg
- Vitamín A 111498 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 138.4 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Odkrojíme tuhé vnější části listy artyčoků. Stonek zkrátíme na 2,5 cm. Každý artyčok rozkrojíme na půlky a oddělíme střed hlavičky. Artyčoky dáme do velké pánve na smažení. Přilijeme olivový olej, aby artyčoky pokrýval do půli. Přidáme bobkový list, stroužky česneku a polovinu nastrouhané citronové kůry.
-
2
Pod pokličkou dusíme artyčoky 40 minut. Musí se dusit, ne smažit. Jakmile jsou měkké, vyjmeme je a necháme okapat. Odstraníme bobkový list.
-
3
Artyčoky dáme na talíře, ozdobíme zbývající citronovou kůrou, čerstvou majoránkou a přelijeme trochou citronové šťávy.