Mořský okoun v rajčatovo-cibulové omáčce
Suroviny
- 150 g Jogurt bílý
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 1 kávová lžička Kurkuma
- 1 kávová lžička Kmín římský
- 3 ks Cibule
- 3 ks Bobkový list
- 1 ks Zázvor celý
- 2 ks Chilli paprička
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1.2 kg Okouník mořský
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 441 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 15 g
- Sodík 448 mg
- Bílkoviny 59 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 142.9 mg
- Draslík 1248.2 mg
- Vláknina 6601 mg
- Vitamín A 6601 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.3 mg
- Vitamín E 4.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rybu opláchneme, osušíme a po obou stranách několikrát příčně nařízneme. Do zářezů vetřeme sůl, pepř a citronovou šťávu. Oloupanou cibuli a česnek nadrobno nakrájíme. Oloupeme zázvor a najemno nasekáme. Papričky očistíme a nasekáme na tenké kroužky. Troubu rozpálíme na 200 °C.
-
2
Rozpálíme přepuštěné máslo a krátce na něm osmahneme římský kmín a bobkové listy. Přidáme cibuli a orestujeme dozlatova. Vmícháme česnek, zázvor, chilli a kurkumu a opékáme ještě cca 2 minuty. Nakonec přidáme jogurt, rajčata, přilijeme 50 ml vody a přivedeme k varu. Ochutíme solí a zakryté vaříme cca 15 minut.
-
3
Rybu vložíme do pekáčku, pokryjeme rajčatovou směsí a na střední liště trouby pečeme 20-25 minut. Poté ihned podáváme např. s rýží basmati.