Zapečená ricotta se zeleninovým přelivem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 750 g Rajčata
  • 455 g Sýr Ricotta
  • 250 ml Rajčatová šťáva
  • 1 ks Cibule
  • 0.5 ks Citrony
  • 2 ks Cuketa
  • 1 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 6 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 345 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 172 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 58 mg
  • Draslík 797.8 mg
  • Vláknina 7382 mg
  • Vitamín A 7382 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 49.1 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Přeliv připravíme tak, že do vhodné nádoby položíme rajčata a spaříme je vařící vodou. Po chvilce je ochladíme studenou vodou. Oloupaná rajčata na spodní straně nařízneme.

  • 2

    Rozpůlená rajčata zbavíme semínek a najemno nakrájíme.V pánvi rozpálíme olej, přidáme najemno nasekanou cibuli a česnek, krátce podusíme, jen do změknutí. Ochutíme rajčatovou šťávou, cukrem, solí a pepřem. Necháme 10 minut povařit, poté pánev odstavíme.

  • 3

    Cuketu nakrájíme na tenké plátky. Vložíme je do zapékacích misek, necháme 30 vteřin odstát. Cuketu vyjmeme a osušíme utěrkou. Zapékací misky vytřeme olejem a na dně každé misky vytvoříme kříž ze dvou plátků cukety. Přebytečnou cuketu z konců formičky odloupneme.

  • 4

    Vzniklou kaši z ricotty, citrónové kůry, rozetřeného česneku a pepře zamíchame a rozdělíme do formiček. Hmotu dobře stlačíme. Jednotlivé formičky zakápneme trochou oleje. V troubě při 190 °C zapékáme 20 minut, dokud ricotta neztuhne. Hotové jídlo dáme na talíře a podáváme s rajčatovou omáčkou. Toto jídlo lze servírovat teplé, anebo ho můžeme připravit i den předem. Před podáváním je u pokrmu nutná pokojová teplota.

Komentáře k receptu