Brokolicová terina
Suroviny
- 500 g Brokolice
- 1 g Sůl
- 1 g Pepř černý mletý
- 125 ml Mléko polotučné
- 125 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 75 ml Voda pitná
- 0.25 kávová lžička Muškátový oříšek
- 1 kávová lžička Olej slunečnicový
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 polévková lžíce Želatina
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 209 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 101 g
- Sodík 144 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 130.1 mg
- Draslík 406.6 mg
- Vláknina 8916 mg
- Vitamín A 8916 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 111.5 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brokolici vaříme ve slané vodě do změknutí cca 6 minut. Vyndáme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. 75 ml vody, ve které se vařila brokolice, necháme zchladnout v misce, promícháme se želatinou a necháme cca 3 minuty bobtnat. Misku ponoříme na cca 3 minuty do vařící vody, až se želatina rozpustí.
-
2
Do kastrolu nalijeme mléko, vmícháme žloutek a zahříváme, až nestéká ze lžíce. Necháme zchladnout.
-
3
Několik růžiček brokolice necháme na zdobení. Polovinu uvařené brokolice nakrájíme najemno a zbytek rozmixujeme se žloutkovým mlékem. Nalijeme do mísy, přidáme nakrájenou brokolici, muškátový oříšek, želatinu, sůl, pepř a promícháme. Smetanu ušleháme a vmícháme do směsi.
-
4
Formu vymažeme olejem a nalijeme do ní směs, přikryjeme a necháme cca 3 hodiny vychladit. Vyklopíme, krájíme na plátky a zdobíme růžicemi brokolice a nastrouhanými plátky mrkve.