Bujon s endivii
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 250 g Mrkev kořen
- 150 g Petržel kořen
- 300 g Pórek
- 200 g Štěrbák zahradní
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Kopr čerstvý
- 1 kávová lžička Estragon
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Saturejka
- 4 ks Cibulka jarní
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Šalotka
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 299 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 158 g
- Sodík 822 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 1009.5 mg
- Vláknina 16943.8 mg
- Vitamín A 16943.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 77.7 mg
- Vitamín E 3.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Salát Endivie (štěrbák) omyjeme a pokrájíme na proužky. Jarní cibulku očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka.
-
2
V hrnci na rozpuštěném másle cibulku se salátem krátce podusíme (asi 2-3 minuty), přimícháme bílý pepř, sůl a mletou sladkou papriku. Zalijeme 1 litrem bujonu z kořenové zeleniny, přivedeme k varu, snížíme teplotu a vaříme jen 2-3 minuty.
-
3
Polévku posypeme omytým, drobně pokrájeným koprem a podáváme.
-
4
Bujon z kořenové zeleniny [30788]:
-
5
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
-
6
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
-
7
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
-
8
Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
-
9
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.