Bujon z kořenové zeleniny
Suroviny
- 250 g Mrkev kořen
- 100 g Celer bulvový
- 150 g Petržel kořen
- 300 g Pórek
- 1 kávová lžička Estragon
- 1 kávová lžička Saturejka
- 1 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Šalotka
- 1 ks Bobkový list
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 210 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 150 g
- Sodík 624 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 794.3 mg
- Vláknina 12717.2 mg
- Vitamín A 12717.2 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 70.4 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.
-
2
Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.
-
3
V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.
-
4
Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.
-
5
Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.