Štýrská dýňová polévka s bramborami
Suroviny
- 500 g Dýně
- 150 g Brambory
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 0.25 l Vývar drůbeží
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Dýňová semínka
- 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Olej dýňový
- 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 267 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 15 g
- Sodík 265 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 13.7 mg
- Draslík 684.2 mg
- Vláknina 4646.8 mg
- Vitamín A 4646.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.5 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dýni omyjeme, oloupeme, rozkrojíme a odstraníme z ní jadérka a vláknité části. Dužinu nakrájíme na malé kousky. Brambory a cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme.
-
2
Na rozehřátém másle podusíme dýni a cibuli. Poté přidáme brambory, zalijeme vývarem, ochutíme solí a pepřem. Přivedeme znovu k varu a zakryté vaříme na mírném ohni cca 25 min.
-
3
Dýňová semínka nasucho osmahneme na pánvi. Kopr opláchneme, osušíme a najemno nasekáme. 1,5 lžíci smetany rozmícháme a přidáme do ní kopr. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
-
4
Polévku rozmixujeme, rozdělíme do misek, pokapeme zbytkem smetany, olejem a posypeme dýňovými semínky. Podáváme s ochucenou smetanou.