Polévka krémová z topinamburů
Suroviny
- 750 g Topinambury
- 60 g Máslo čerstvé
- 0.25 kávová lžička Muškátový oříšek
- 1 ks Citrony
- 2 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- 1.25 l Vývar zeleninový
- 1.5 dl Smetana 12% (konzumní)
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 339 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 75 g
- Sodík 1014 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 25.8 mg
- Draslík 358.4 mg
- Vláknina 27630.2 mg
- Vitamín A 27630.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.6 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 42.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme a pokrájíme topinambury. Dáme je do mísy s vodou a plátky citronu.
-
2
Rozpustíme ve velké pánvi máslo, přidáme cibuli, česnek a smažíme 4 minuty, dokud nezmění barvu.
-
3
Topinambury necháme okapat a vložíme bez plátků citronů do pánve. Promícháme a smažíme 3 minuty. Přidáme sůl, pepř, vývar, bobkový list, muškátový oříšek a citronovou šťávu, vše přivedeme pomalu do varu. Přikryjeme pánve pokličkou a necháme 30 minut na mírném plameni, aby byla zelenina měkká.
-
4
Vyndáme bobkový list a necháme polévku trochu vychladnout, rozmixujeme ji do hladka. Přelijeme do čistého hrnce a uvedeme do varu. Vmícháme smetanu. Polévku prohřejeme, ale již nevaříme. Ozdobíme strouhanou mrkví a podáváme.