Rybí polévka s česnekovou majonézou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 3 g Bobkový list
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Fenykl čerstvý
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1.5 ks Cibule
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 3 ks Tymián čerstvý
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 špetka Sůl
  • 1 kg Filé rybí
  • 0.5 kg Rybí hlavy
  • 2 šálek Voda pitná
  • 1 šálek Víno bílé
  • 6 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 3 polévková lžíce Pažitka
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 1.5 polévková lžíce Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 667 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 106 g
  • Sodík 594 mg
  • Bílkoviny 133 g
  • Uhlovodany 33 g
  • Cholesterol 337.7 mg
  • Draslík 951.9 mg
  • Vláknina 21482.8 mg
  • Vitamín A 21482.8 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 133.3 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 14.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve velkém hrnci rozehřejeme 3 lžíce oleje, přidáme nakrájenou cibuli, na kousky nakrájený pórek, mrkev, celer a petržel. Zeleninu smažíme na mírném ohni cca 15 minut doměkka. Poté přidáme očištěnou rybí hlavu, zalijeme vodou, vínem, ochutíme citrónovou kůrou, tymiánem, bobkovým listem, pepřem a fenyklem. Přivedeme opět k varu, vytvořenou pěnu sebereme, plamen stáhneme a povaříme dalších 35 minut. Polévku scedíme do čistého hrnce a osolíme.

  • 2

    Znovu zahřejeme, vsypeme na kousky nakrájené filety a vaříme 3-4 minuty. Poté rybu přemístíme na teplý talíř, zalijeme 1/2 hrnkem vývaru, zakryjeme a uchováme v teplé troubě.

  • 3

    Na majonézu utřeme dohladka česnek, sůl a žloutky. Použijeme šlehač a postupně po kapkách přidáváme zbylý olej. Hotovu směs přelijeme do hrnku, dochutíme citrónovou šťávou a dosolíme.

  • 4

    Do větší misky vlijeme šálek majonézy, zašleháme půl hrnku vývaru, tuto směs vmícháme do vývaru v hrnci a povaříme 3 minuty do zhoustnutí. Rozdělíme na talíře, ozdobíme krutony, pažitkou a podáváme.

Komentáře k receptu