Rybí polévka s česnekovou majonézou
Suroviny
- 3 g Bobkový list
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Fenykl čerstvý
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1.5 ks Cibule
- 1 ks Pórek
- 1 ks Celer řapíkatý
- 3 ks Tymián čerstvý
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel kořen
- 1 špetka Sůl
- 1 kg Filé rybí
- 0.5 kg Rybí hlavy
- 2 šálek Voda pitná
- 1 šálek Víno bílé
- 6 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 3 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 1.5 polévková lžíce Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 667 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 106 g
- Sodík 594 mg
- Bílkoviny 133 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 337.7 mg
- Draslík 951.9 mg
- Vláknina 21482.8 mg
- Vitamín A 21482.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 133.3 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve velkém hrnci rozehřejeme 3 lžíce oleje, přidáme nakrájenou cibuli, na kousky nakrájený pórek, mrkev, celer a petržel. Zeleninu smažíme na mírném ohni cca 15 minut doměkka. Poté přidáme očištěnou rybí hlavu, zalijeme vodou, vínem, ochutíme citrónovou kůrou, tymiánem, bobkovým listem, pepřem a fenyklem. Přivedeme opět k varu, vytvořenou pěnu sebereme, plamen stáhneme a povaříme dalších 35 minut. Polévku scedíme do čistého hrnce a osolíme.
-
2
Znovu zahřejeme, vsypeme na kousky nakrájené filety a vaříme 3-4 minuty. Poté rybu přemístíme na teplý talíř, zalijeme 1/2 hrnkem vývaru, zakryjeme a uchováme v teplé troubě.
-
3
Na majonézu utřeme dohladka česnek, sůl a žloutky. Použijeme šlehač a postupně po kapkách přidáváme zbylý olej. Hotovu směs přelijeme do hrnku, dochutíme citrónovou šťávou a dosolíme.
-
4
Do větší misky vlijeme šálek majonézy, zašleháme půl hrnku vývaru, tuto směs vmícháme do vývaru v hrnci a povaříme 3 minuty do zhoustnutí. Rozdělíme na talíře, ozdobíme krutony, pažitkou a podáváme.