Slepičí bujon s bazalkou
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 100 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule
- 2 špetka Pepř bílý
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno bílé
- 1 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 2 polévková lžíce Česnekové máslo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 576 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 21 g
- Sodík 762 mg
- Bílkoviny 62 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 196.8 mg
- Draslík 987.8 mg
- Vláknina 11253.7 mg
- Vitamín A 11253.7 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 50.4 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytou bazalku osušíme, lístky pokrájíme na nudličky.
-
2
V pánvi rozpustíme česnekové máslo, přimícháme 2 špetky bílého pepře, bazalku, promícháme a chvilku podusíme.
-
3
V hrnci přivedeme k varu litr slepičího bujonu s pokrájeným uvařeným masem (300 g), přidáme bazalku, promícháme a podáváme.
-
4
Slepičí bujon [28675]:
-
5
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.
-
6
Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
-
7
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
-
8
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.
-
9
Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.