Zvěřinová kaštanová polévka
Suroviny
- 40 g Celer - nať
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 40 g Petržel - nať
- 20 g Zázvor celý
- 30 g Zázvor celý
- 200 g Petržel kořen
- 600 g Jelení maso
- 500 g Kosti srnčí
- 200 g Kaštany jedlé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 3 ks Cibule
- 2 ks Jalovec
- 2 ks Hřebíček
- 3 ks Šalotka
- 0.5 l Víno červené
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Med včelí
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Kerblík
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 800 kcal
- Sacharidy 89 g
- Tuky 134 g
- Sodík 385 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 85 g
- Cholesterol 139.5 mg
- Draslík 2030.3 mg
- Vláknina 30145.8 mg
- Vitamín A 30145.8 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 124.3 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou cibuli pokrájíme na kostičky. Konzervované jedlé kaštany scedíme a necháme odkapat a pokrájíme je na větší kousky. Čerstvý zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Kerblík omyjeme, lístky otrháme a odložíme do misky.
-
2
V hrnci si rozpustíme máslo, na něm zpěníme cibuli, zázvor, přidáme kaštany, 1,5 lžíce medu, vše promícháme a pod pokličkou krátce 5-7 minut podusíme. Pak zeleninu zalijeme zvěřinovým bujonem a pomalu povaříme 30 minut.
-
3
Polévku dochutíme solí, každou porci posypeme lístky kerblíku a podáváme.
-
4
Zvěřinový bujon [28678]:
-
5
Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky.
-
6
Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny.
-
7
V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova.
-
8
Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme.
-
9
Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem.