Vařené jehněčí s hráškem a klobásou
Suroviny
- 300 g Hrášek
- 750 g Jehněčí krkovice
- 200 g Kosti hovězí morkové
- 60 g Petržel - nať
- 200 g Pórek
- 200 g Květák
- 60 g Celer - nať
- 250 g Klobása vepřová
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Bobkový list
- 3 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 3 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 dl Víno bílé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 0.18 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1332 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 105 g
- Sodík 1173 mg
- Bílkoviny 52 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 195.5 mg
- Draslík 1559.4 mg
- Vláknina 17839.8 mg
- Vitamín A 17839.8 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 97.9 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem namočíme suchý zelený hrášek do studené vody.
-
2
Jehněčí masový vývar:
-
3
Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku vložíme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a maso dáme znovu vařit s 1.5 l čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
-
4
Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky. V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
-
5
Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu, vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru. Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem.
-
6
Hrách slijeme a dáme ho vařit do 1.2 l jehněčího vývaru. Přidáme podle chuti do vývaru sůl, pepř, majoránku a mletý kmín. Hrách vaříme doměkka cca 1 hodinu.
-
7
Mezitím si nakrájíme na kolečka pikantní klobásu a v pánvi nasucho osmažíme. Omytou petrželovou nať drobně pokrájíme a odložíme do misky. Přibližně 10 minut před dovařením přidáme do vývaru klobásu.
-
8
Porce polévky posypeme petrželovou natí a podáváme s nakrájeným masem.