Jehněčí masový vývar
Suroviny
- 750 g Jehněčí krkovice
- 60 g Petržel - nať
- 200 g Pórek
- 200 g Kosti hovězí morkové
- 60 g Celer - nať
- 200 g Květák
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 3 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 3 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 dl Víno bílé
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1094 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 90 g
- Sodík 405 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 160.1 mg
- Draslík 1139.7 mg
- Vláknina 9470.6 mg
- Vitamín A 9470.6 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 65.4 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1.5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
-
2
Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky.
-
3
V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
-
4
Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
-
5
Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.
-
6
-
7