Hovězí vývar z kostí
Suroviny
- 250 g Celer bulvový
- 30 g Máslo čerstvé
- 30 g Zelí hlávkové bílé
- 350 g Hovězí žebra
- 350 g Kosti hovězí morkové
- 350 g Hovězí oháňka
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Rajčata
- 1 ks Petržel - nať
- 10 ks Pepř 4 barev
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1564 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 295 g
- Sodík 506 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 71.1 mg
- Draslík 574.2 mg
- Vláknina 9637.3 mg
- Vitamín A 9637.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.9 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat.
-
2
Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g).
-
3
Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme.