Zapékané brambory se smetanou
Suroviny
- 300 g Sýr Eidam cihla 40%
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kari koření
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 l Voda pitná
- 1 kg Brambory
- 1 šálek Smetana 16% (pochoutková)
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 633 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 43 g
- Sodík 229 mg
- Bílkoviny 30 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 101.8 mg
- Draslík 1042.4 mg
- Vláknina 12984 mg
- Vitamín A 12984 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.8 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve uvaříme brambory ve slupce v osolené vodě, slupku po uvaření oloupeme a brambory nakrájíme na plátky.
-
2
Formu na zapékání vymažeme máslem a vyložíme plátky brambor.
-
3
Takto pečeme ve vyhřáté troubě přibližně 15 minut při 150 °C.
-
4
V hrnci zahřejeme olej a smetanu, poté přimícháme pepř, sůl, kari a papriku.
-
5
Směs nalijeme na brambory a ty dáme ještě na pět minut zapéct.
-
6
Nakonec posypeme strouhaným sýrem a můžeme servírovat.