Boršč
Suroviny
- 150 g Mrkev kořen
- 120 g Petržel kořen
- 800 g Červená řepa
- 750 g Kosti vepřové
- 120 g Pórek
- 350 g Celer řapíkatý
- 250 g Zelí hlávkové bílé
- 750 g Hovězí maso vařené
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Jalovec
- 3 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 1 špetka Sůl
- 1 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Ocet vinný
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 726 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 87 g
- Sodík 1381 mg
- Bílkoviny 84 g
- Uhlovodany 27 g
- Cholesterol 270.8 mg
- Draslík 1498.8 mg
- Vláknina 16870.8 mg
- Vitamín A 16870.8 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 57.4 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Veškerou zeleninu oloupeme. Cibuli rozpůlíme, mrkev, 150 g celeru, petržel a pórek nakrájíme na kousky. Omyjeme kosti ve studené vodě, dáme vařit s cibulí, mrkví, celerem, petrželí, pórkem, solí, celým pepřem, jalovcem a bobkovým listem v 1,5 l vody. Vaříme 90 minut na mírném plameni. Zbývající celer nastrouháme na hrubo, červenou řepu rozkrájíme na kostky. Další cibuli pokrájíme také na kostky a česnek jemně nasekáme. Vyndáme maso z vývaru, zbavíme šlach i tuku, pokrájíme na kostky, odložíme stranou. Masový vývar přecedíme a rovněž odložíme.
-
2
Při stálém míchání na rozehřátém másle ve velkém hrnci dusíme cibuli a česnek asi 3 minuty. Přilijeme masový vývar, ochutíme solí, pepřem, cukrem a octem. Přiklopíme pokličkou a vaříme při mírné teplotě asi 50 minut. Na tenké proužky rozkrájené bílé zelí přidáme k zeleninové směsi. Přilijeme tolik vývaru, aby bylo vše ponořeno a vaříme dalších 30 minut. Kostky hovězího masa přidáme k zelenině, promícháme a necháme ohřát. Boršč dochutíme solí, cukrem, octem. Nakonec můžeme přidat kopr.