Čočka s rýží a smetanovým jogurtem
Suroviny
- 50 g Čočka jedlá
- 100 g Rýže neloupaná (Natural)
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Hřebíček
- 1 ks Celer - nať
- 8 ks Cibule perlová
- 0.5 dl Vývar zeleninový
- 8 polévková lžíce Jogurt bílý
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Řeřicha
- 1 polévková lžíce Kmín římský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 332 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 14 g
- Sodík 456 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 19.9 mg
- Draslík 321.3 mg
- Vláknina 14121.9 mg
- Vitamín A 14121.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Propranou rýži s přebranou promytou čočkou dáme do zeleninového vývaru, přidáme sůl, pepř, mletý zázvor a omytou větvičku celerové natě. Vaříme 20 minut při mírné teplotě pod pokličkou. Uvařenou čočku s rýži scedíme, necháme odkapat.
-
2
Do woku dáme máslo s pepřem, promícháme a když je rozpálené, přidáme oloupané perlové cibulky, které na pepřovém másle restujeme dozlatova 4-5 minut. Pak přidáme čočku s rýží, ochutíme mletým hřebíčkem, římským kmínem a malinovým octem. Za stálého míchání krátce opečeme.
-
3
Jogurt smícháme s drobně pokrájenou řeřichou a špetkou soli.
-
4
Čočku s rýží rozdělíme do misek, na každou porci dáme 2 lžíce jogurtu a podáváme.