Marinovaný jehněčí špíz
Suroviny
- 250 g Lilek
- 150 g Rajčata
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 500 g Jehněčí plec
- 3 g Tymián čerstvý
- 3 g Oregano čerstvé
- 3 g Rozmarýn čerstvý
- 50 ml Olej olivový
- 75 ml Víno bílé
- 150 ml Voda pitná
- 20 ml Citronová šťáva
- 5 ks Bobkový list
- 4 ks Chilli paprička
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 343 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 22 g
- Sodík 580 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 82.5 mg
- Draslík 668.1 mg
- Vláknina 7007.8 mg
- Vitamín A 7007.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.6 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté a osušené maso nakrájíme na kousky velikosti sousta a vložíme do mísy. Na marinádu rozmícháme olej, 150 ml vody, bylinky a 1 rozdrobený bobkový list. Přimícháme prolisovaný česnek, víno a citronovou šťávu. Maso zalijeme marinádou a promícháme. Přikryté necháme přes noc odležet v chladničce.
-
2
Dřevěné špízy namočíme do vody. Rajčata omyjeme a rozčtvrtíme. Chilli papričky rozpůlíme, semena odstraníme a nakrájíme na kousky. Lilek očistíme a nakrájíme na kostky.
-
3
Maso vyjmeme z marinády a necháme okapat. Potom ho napíchneme na špízy střídavě vždy s rozpůleným bobkovým listem, čtvrtkou rajčete, kouskem chilli papričky a kostkou lilku. Špízy grilujeme na rožni nebo v grilovací pánvi asi 10 minut po všech stranách. Přitom je potíráme marinádou. Nakonec je osolíme, opepříme a posypeme sekaným oreganem.