Meruňkový dresink s mátou k rýžovému salátu
Suroviny
- 100 g Jogurt bílý
- 200 g Kuřecí prsa
- 50 g Meruňky sušené
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 80 g Rýže indiánská
- 10 g Máta
- 60 ml Citronová šťáva
- 1 kávová lžička Kari koření
- 1 kávová lžička Zázvor celý
- 1 ks Meruňky
- 2 ks Bobkový list
- 2 ks Cibulka jarní
- 1 l Vývar drůbeží
- 4 polévková lžíce Džem meruňkový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Omáčka sójová
- 1 polévková lžíce Sezam - semena
- 4 polévková lžíce Olej hroznový
- 1 polévková lžíce Kmín římský
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 664 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 20 g
- Sodík 1342 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 34 g
- Cholesterol 41.3 mg
- Draslík 647.3 mg
- Vláknina 7402.4 mg
- Vitamín A 7402.4 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.5 mg
- Vitamín E 2.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži důkladně propláchneme. Přivedeme k varu vývar s bobkovými listy a kari, rýži vaříme 40-45 minut. 10 minut před koncem vaření přidáme sušené meruňky. Rýži scedíme, meruňky nakrájíme nadrobno a smícháme s rýží. Omyjeme a osušíme maso, v horkém přepuštěném másle s kmínem opékáme z každé strany 3-4 minuty. Osolíme a opepříme. Na dresink smícháme nektar s olejem, jogurtem, citronovou šťávou a se sójovou omáčkou. Přidáme zázvor, jarní cibulky a sezam, dochutíme solí a pepřem. Lístky máty nakrájíme na proužky a vmícháme je do dresinku. Vychladlé maso nakrájíme na kostičky a přidáme k rýži. Přelijeme dresinkem, necháme 30 minut proležet. Meruňku omyjeme, osušíme, rozčtvrtíme, odstraníme pecku a dužinu rozkrájíme na klínky, kterými salát před podáváním ozdobíme.