Italské houbové rizoto

Hodnocení 4x 1x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 400 g Rýže Arborio
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 450 g Žampiony čerstvé
  • 60 g Sýr Parmezán
  • 1500 ml Vývar zeleninový
  • 1 ks Cibule
  • 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 557 kcal
  • Sacharidy 75 g
  • Tuky 22 g
  • Sodík 1332 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 75 g
  • Cholesterol 23.3 mg
  • Draslík 607 mg
  • Vláknina 7900 mg
  • Vitamín A 7900 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 17.8 mg
  • Vitamín E 3.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli smažíme na rozehřátém oleji asi 5 minut dozlatova.

  • 2

    Přisypeme propláchnutou rýži a 2 minuty mícháme. Přilijeme 120 ml vývaru a dále mícháme, dokud se nevstřebá do rýže. Za stálého míchání přilijeme naběračku vývaru a když se vstřebá, přilijeme další. Stejně postupujeme asi 20 minut, až rýže změkne - nesmí se však rozvařit.

  • 3

    Na pánvi zpěníme máslo a restujeme na něm očištěné, na plátky nakrájené žampiony asi 10 minut. Houby vmícháme do rýže a vypneme příkon tepla. Vmícháme 45 g nastrouhaného sýru a pod pokličkou necháme pokrm asi 5 minut odpočinout.

  • 4

    Rizoto podáváme posypané zbylým sýrem nastrouhaným na hoblinky.

Komentáře k receptu