Smažený čerstvý losos s omáčkou
Suroviny
- 800 g Losos obecný
- 2 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 1 kávová lžička Kmín římský
- 1 ks Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 5 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 2 polévková lžíce Ocet vinný
- 0.6 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 162 kcal
- Sacharidy 1 g
- Tuky 8 g
- Sodík 97 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 52 mg
- Draslík 347.3 mg
- Vláknina 934.9 mg
- Vitamín A 934.9 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve si připravíme omáčku „mojo“. Umixujeme římský kmín s paprikou, po minutě do spuštěného mixeru po kapkách přidáváme jednu lžíci panenského oleje. Směs stěrkou setřeme ze stěn mixeru a zbylý panenský olej přidáváme tenkým pramínkem. Během mixování omáčka zhoustne stejným způsobem, jako když připravujeme majonézu. Na závěr za chodu mixeru vlijeme ocet a ještě asi jednu minutu mixujeme. Omáčku podle chuti osolíme.
-
2
Připravíme si čtyři plátky lososa. Z masa odstraníme kůži a kosti. Plátky nakrájíme na dva centimetry široké proužky. Lososa opepříme a osolíme.
-
3
Maso asi deset minut restujeme ve větší pánvi na olivovém oleji. Během smažení kousky lososa opatrně obracíme.
-
4
Nahřejeme mísu, vsypeme do ní orestované kostky lososa, musí být horké, pokapeme omáčkou, ozdobíme malou snítkou petrželové nati a hned podáváme. Omáčku podáváme zvlášť v misce.