Krevety se zázvorem a chilli papričkami
Suroviny
- 600 g Krevety tygří - loupané
- 500 g Nudle rýžové
- 100 g Sójové výhonky
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Šafrán
- 2 ks Cibule
- 5 ks Chilli paprička
- 1 špetka Citronová kůra
- 7.5 dl Voda pitná
- 5 dl Mléko kokosové
- 2 polévková lžíce Zázvor celý
- 1.5 polévková lžíce Krevetová pasta
- 2 polévková lžíce Olej sezamový
- 1 polévková lžíce Máta
- 1 polévková lžíce Oříšky Kemiri
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 742 kcal
- Sacharidy 98 g
- Tuky 30 g
- Sodík 452 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 94 g
- Cholesterol 126 mg
- Draslík 473.3 mg
- Vláknina 5935.3 mg
- Vitamín A 5935.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 22.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve si připravíme ostrou pastu: chilli papričky namočíme na 15 minut do horké vody. Pak je vyjmeme, necháme odkapat, pokrájíme a dáme do mísy. Přidáme k nim očištěnou pokrájenou cibuli, 2 lžíce oleje, 2 lžíce nastrouhaného zázvoru, nastrouhanou citronovou kůru, oříšky, krevetovou pastu a šafrán. Vše najemno rozmixujeme.
-
2
Čerstvým krevetám odstraníme černé střívko, pak je omyjeme. Hlavy a schránky zprudka opečeme ve woku na 1 lžíci oleje. Když jsou sytě červené, zalijeme je 7,5 dl vody a vaříme je 30 minut. Pak vývar scedíme do druhé doby.
-
3
Rýžové nudle namočíme do vlažné vody. Když nabobtnají, scedíme je a propláchneme studenou vodou.
-
4
Ve woku na rozehřátém oleji (1 lžíce) opečeme rozmixovanou směs, zalijeme ji scezeným vývarem a přilijeme kokosové mléko. Chvíli zvolna vaříme, pak přidáme oloupané krevety a vaříme je do doby, až jsou červené. Do polévky přimícháme omyté a okapané sójové výhonky spolu s nudlemi, necháme přejít varem a odstavíme z plotny.
-
5
Omyjeme si lístky máty. Horkou polévku s krevetami nalijeme do misek a podáváme s lístky máty.