Holandská omáčka s uzeným lososem
Suroviny
- 300 g Losos uzený
- 250 g Máslo čerstvé
- 40 g Smetana 33% (šlehačka)
- 5 g Sůl
- 30 g Petržel - nať
- 5 g Cukr krupice
- 30 g Kopr čerstvý
- 3 g Muškátový oříšek
- 20 g Máslo bylinkové
- 30 g Šalotka
- 20 ml Ocet vinný
- 20 ml Citronová šťáva
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 8 ks Vejce slepičí
- 5 ks Pepř bílý
- 1 kg Chřest bílý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1090 kcal
- Sacharidy 51 g
- Tuky 81 g
- Sodík 738 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 51 g
- Cholesterol 904.6 mg
- Draslík 1182.5 mg
- Vláknina 37997 mg
- Vitamín A 37997 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 47.7 mg
- Vitamín E 4.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 85.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chřest pečlivě oloupeme, odstraníme dřevnaté části a vaříme 12 minut v osolené vodě s máslem a se špetkou cukru.
-
2
Na bylinkovou holandskou omáčku oloupeme šalotku, jemně ji nakrájíme a spolu s rozdrceným pepřem, octem a 5 lžícemi vody necháme 5 minut lehce povařit. Propasírujeme jemným sítem do nerezového rendlíku a zašleháme žloutky. Rendlík postavíme do horké vodní lázně a šleháme tak dlouho, dokud směs nezhoustne. Vyjmeme z vodní lázně a opatrně za stálého míchání přiléváme rozpuštěné vlažné máslo. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Vmícháme nasekané bylinky. Rozšleháme vejce se smetanou, přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek a na másle upečeme čtyři omelety. Naplníme je chřestem, plátky uzené ryby a bylinkovou omáčkou.