Holandská omáčka s uzeným lososem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Losos uzený
  • 250 g Máslo čerstvé
  • 40 g Smetana 33% (šlehačka)
  • 5 g Sůl
  • 30 g Petržel - nať
  • 5 g Cukr krupice
  • 30 g Kopr čerstvý
  • 3 g Muškátový oříšek
  • 20 g Máslo bylinkové
  • 30 g Šalotka
  • 20 ml Ocet vinný
  • 20 ml Citronová šťáva
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 8 ks Vejce slepičí
  • 5 ks Pepř bílý
  • 1 kg Chřest bílý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1090 kcal
  • Sacharidy 51 g
  • Tuky 81 g
  • Sodík 738 mg
  • Bílkoviny 50 g
  • Uhlovodany 51 g
  • Cholesterol 904.6 mg
  • Draslík 1182.5 mg
  • Vláknina 37997 mg
  • Vitamín A 37997 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 47.7 mg
  • Vitamín E 4.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 85.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Chřest pečlivě oloupeme, odstraníme dřevnaté části a vaříme 12 minut v osolené vodě s máslem a se špetkou cukru.

  • 2

    Na bylinkovou holandskou omáčku oloupeme šalotku, jemně ji nakrájíme a spolu s rozdrceným pepřem, octem a 5 lžícemi vody necháme 5 minut lehce povařit. Propasírujeme jemným sítem do nerezového rendlíku a zašleháme žloutky. Rendlík postavíme do horké vodní lázně a šleháme tak dlouho, dokud směs nezhoustne. Vyjmeme z vodní lázně a opatrně za stálého míchání přiléváme rozpuštěné vlažné máslo. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Vmícháme nasekané bylinky. Rozšleháme vejce se smetanou, přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek a na másle upečeme čtyři omelety. Naplníme je chřestem, plátky uzené ryby a bylinkovou omáčkou.

Komentáře k receptu