Terina s ricottou, lilky a rajčaty
Suroviny
- 500 g Lilek
- 300 g Rajčata
- 400 g Sýr Ricotta
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 ks Paprika žlutá
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř bílý
- 8 plátek Želatina
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 0.5 dl Voda pitná
- 5 polévková lžíce Olej olivový
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Balsamico ocet
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 492 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 44 g
- Sodík 405 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 106 mg
- Draslík 592.7 mg
- Vláknina 10628.5 mg
- Vitamín A 10628.5 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.4 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté lilky a rajčata nakrájíme na plátky. Omytou masitou žlutou papriku nakrájíme na proužky. Plátky lilků osolíme a necháme "vypotit". Lilky osušíme a zprudka orestujeme na rozpáleném olivovém oleji z obou stran. Rajčata spaříme a oloupeme. Lilky s rajčaty mírně osolíme a opepříme.
-
2
Plátky želatiny si namočíme do studené vody. Sýr Ricottu vyšleháme se smetanou dohladka, přimícháme balsamico ocet, olej a vzniklý krém osolíme a opepříme podle chuti. Želatinu vymačkáme a rozpustíme ji v trošce teplé vody, kterou vmícháme do krému.
-
3
Formu vypláchneme vodou, vyložíme ji potravinářskou fólií a na dno položíme několik plátků lilku. Na lilky navrstvíme krém, na něj položíme plátky rajčat, lilků, proužky papriky a zase dáme vrstvu krému. Takto formu střídavě naplníme a zakončíme vrstvou lilků. Aspik zakryjeme a dáme na 12 hodin do chladničky.
-
4
Ztuhnutý aspik vyklopíme, nakrájíme na plátky a podáváme.