Svíčková se zeleninovým nákypem
Suroviny
- 250 g Brokolice
- 800 g Hovězí svíčková
- 100 g Máslo čerstvé
- 250 g Květák
- 250 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1000 ml Hovězí vývar základní
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Estragon
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 646 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 32 g
- Sodík 1261 mg
- Bílkoviny 59 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 261.7 mg
- Draslík 1343.6 mg
- Vláknina 6091.8 mg
- Vitamín A 6091.8 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 88.2 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 95.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěný květák povaříme v osolené vodě asi 10 minut, rozmixujeme a prolisujeme sítem. Očištěnou brokolici povaříme asi 3 minuty.
-
2
Květákové pyré rozmícháme s vejci a smetanou, osolíme, opepříme. Do 4 vymazaných formiček rozdělíme růžičky brokolice, přikryjeme květákovým pyré. Vaříme ve vodní lázni 50-60 minut.
-
3
Omyté maso uvaříme ve vývaru doměkka, vyjmeme a necháme na teplém místě.
-
4
Ve vodní lázni ušleháme do pěny žloutky, 4 lžíce vývaru, sůl, pepř a citronovou šťávu. Přitom zvolna přiléváme rozpuštěné máslo, nakonec vmícháme estragon.
-
5
Plátky svíčkové upravíme na talíře, podáváme se zeleninovým nákypem a připravenou omáčkou.