Losos s kari a chřestem
Suroviny
- 600 g Losos - filety
- 300 g Chřest bílý
- 10 g Zázvor celý
- 10 g Máslo čerstvé
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 60 g Cibule
- 10 g Kari koření
- 25 g Pažitka
- 200 ml Vývar zeleninový
- 200 ml Víno bílé
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Citrony
- 4 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 381 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 15 g
- Sodík 827 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 101.9 mg
- Draslík 900.6 mg
- Vláknina 9920.8 mg
- Vitamín A 9920.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.2 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 57.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Lososa naporcujeme, pošírujeme 2-3 minuty v bílém víně a vývaru, vyjmeme, zabalíme do alobalu a uchováme v teple, tekutiny ponecháme. Na másle osmahneme nadrobno nasekanou cibuli, 2 neoloupané stroužky česneku, přidáme kari a intenzivně mícháme. Podlijeme směsí bílého vína a vývaru, ochutíme citronovou kůrou, bobkovým listem a strouhaným zázvorem a 15 minut prudčeji vaříme, až omáčku zredukujeme. Poté ji propasírujeme, vlijeme smetanu a dalších 10-15 minut pomalu vaříme, než dosáhneme požadované konzistence. Okořeníme solí a pepřem, do omáčky vložíme filety z lososa a necháme táhnout.
-
2
Odlomíme dolní třetinu pazochu chřestu, chřest oloupeme a blanšírujeme tak dlouho, dokud zůstává pevný. V pánvi krátce osmahneme na troše másla chřest, 2 prolisované stroužky česneku, sůl a pepř. Na menší pánvi nasucho osmahneme citronovou kůru.
-
3
Porce lososa rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou, posypeme citronovou kůrou, obložíme chřestem a nahoru dáme nasekanou pažitku a vše ozdobíme velmi tenkými plátky citronu.