Salát s krevetami a olivovým pestem
Suroviny
- 60 g Petržel - nať
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 300 g Olivy černé
- 60 g Kapary
- 250 ml Vývar zeleninový
- 250 ml Víno bílé
- 60 ml Olej olivový
- 4 ks Vejce slepičí
- 20 ks Krevety tygří - loupané
- 2 ks Salát římský
- 1 ks Paprika červená
- 1 ks Paprika žlutá
- 5 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 3974 kcal
- Sacharidy 178 g
- Tuky 131 g
- Sodík 5286 mg
- Bílkoviny 1166 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 5496.5 mg
- Draslík 696 mg
- Vláknina 13060 mg
- Vitamín A 13060 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 112 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Olivy, petržel, 2 stroužky česneku, kapary, olivový oleje, sůl a pepř rozmixujeme. V pánvi zahřejeme olej a přidáme rozmixovanou směs. Osmahneme asi 5 minut, podlijeme vývarem a dalších 5 minut prudce vaříme. Přilijeme víno a necháme vařit, až omáčku zredukujeme na požadovanou hustotu. Často mícháme, okořeníme pepřem a mírně osolíme. Omáčku necháme vychladnout.
-
2
Vejce uvaříme natvrdo a podélně rozčtvrtíme. Krevety osmahneme v pánvi s prolisovaným česnekem a okořeníme solí a pepřem. Odstavíme a uložíme na teplém místě. Papriky zbavíme semínek a bílých vnitřních částí a nakrájíme na úzké proužky.
-
3
Na talíř rozdělíme natrhané listy salátu a proužky paprik. Na ně položíme čtvrtky vajec, přelijeme omáčkou a ozdobíme krevetami. Můžeme pokapat olivovým olejem. Okraje talíře ozdobíme nadrobno nasekanou petrželí. Podáváme s opečeným chlebem.