Terina s uzeného pstruha se zeleninou
Suroviny
- 100 g Mrkev kořen
- 200 g Mrkev kořen
- 100 g Celer bulvový
- 50 g Hrášek mražený
- 200 g Celer bulvový
- 100 g Pórek
- 2 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Libeček
- 12 ks Pórek
- 1 ks Pórek
- 1 ks Cibule
- 7 plátek Želatina
- 6 plátek Pstruh
- 5 dl Vývar zeleninový
- 6 dl Voda pitná
- 1.5 polévková lžíce Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 870 kcal
- Sacharidy 189 g
- Tuky 179 g
- Sodík 1192 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 184 g
- Cholesterol 3.1 mg
- Draslík 2516.5 mg
- Vláknina 52990 mg
- Vitamín A 52990 mg
- Vitamín B6 2.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 153.4 mg
- Vitamín E 11.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na tuto terinu potřebujeme 6 plátků uzeného pstruha (bez kostí), ze kterého stáhneme kůži a plátky odložíme.
-
2
Kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel) očistíme, omyjeme a dáme s rybí kůží do vody, přidáme 1 snítku libečku, 1 lžičku soli, očištěnou cibuli s pórkem a přibližně 45 minut vaříme. Část z této uvařené zeleniny (100g mrkve, 100g celeru, 100g pórku) pokrájíme na malé kostičky, které odložíme do mísy a přidáme k ní spařený zelený hrášek, který propláchneme čistou vodou.
-
3
Poté 12 kusů dlouhých omytých pórkových listů povaříme zvlášť v mírně osolené vodě jen 2-3 minuty, scedíme, dáme vychladit a osušíme je.
-
4
Zeleninový vývar přecedíme, dochutíme solí, cukrem a octem. Plátky želatiny dáme nabobtnat do vody, potom z nich vymačkáme vodu a rozpustíme v 500 ml teplého (ne vařícího) zeleninového vývaru. Když vývar trochu vychladne, odebereme 2 lžíce a přimícháme je k pokrájené zelenině.
-
5
Nádobu na zeleninovou terinu vyložíme potravinářskou fólií a poté listy pórku jeden vedle druhého klademe tak, aby přečnívaly přes okraj. Postupně budeme nádobu vrstvit. První bude vrstva plátků pstruha a pokrájená zelenina, vždy každou vrstvu zalijeme vývarem a necháme chvíli zatuhnout. Takto budeme pokračovat, až spotřebujeme všechny ingredience. Poslední vrstvu zakryjeme pórkovými listy, které přečnívaly přes okraj. Formu zakryjeme fólií a dáme přes noc do chladničky zatuhnout.
-
9