Rybí polévka s artyčoky
Suroviny
- 5 g Sůl
- 60 g Petržel - nať
- 60 g Tymián čerstvý
- 600 g Ropušnice - filety
- 200 g Olihně
- 300 g Mořský ďas
- 80 ml Olej olivový
- 100 ml Víno bílé
- 20 ml Citronová šťáva
- 3 ks Artyčoky
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Bobkový list
- 8 ks Garnát obecný
- 1 ks Celer řapíkatý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 803 kcal
- Sacharidy 92 g
- Tuky 112 g
- Sodík 1342 mg
- Bílkoviny 70 g
- Uhlovodany 89 g
- Cholesterol 191.9 mg
- Draslík 4103.3 mg
- Vláknina 89913.2 mg
- Vitamín A 89913.2 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 147.1 mg
- Vitamín E 3.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 14.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vykucháme ropušnici, odřízneme hlavu, vyřežeme plátky, omyjeme, osušíme a pokrájíme na kousky. Mrkev oškrábeme. Oloupeme cibuli, očistíme celer a připravenou zeleninu opláchneme.
-
2
Do hrnce vhodíme uschovanou rybí hlavu, páteř a odřezky, přidáme omytý tymián, bobkový list, mrkev a celer, vše zalijeme 1 1 vody, přilijeme bílé víno a přidáme špetku soli. Přivedeme vodu k varu, sbíráme pěnu a vše vaříme na mírném plameni cca 30 minut. Vývar scedíme.
-
3
Mezitím omyjeme plátek z mořského ďasa a pokrájíme na kusy. Vykucháme olihně, stáhneme kůže, omyjeme a pokrájíme na kousky. Vyloupeme garnáty, odstraníme černé střívko a omyjeme je. Odřízneme z artyčoků stonek, vnější listy a hroty, rozkrojíme na poloviny, odstraníme chmýří, pokrájíme na plátky a dáme do mísy se studenou vodou, okyselenou citronovou šťávou.
-
4
V pánvi rozehřejeme olej a smažíme 2-3 minuty za občasného zamíchání scezené plátky artyčoků. Přidáme kousky rybího masa z ropušnice a mořského ďasa, pokrájené olihně a vše smažíme 2 minuty. Ryby zalijeme připraveným rybím vývarem a vaříme na mírném ohni asi 15 minut. V polovině doby vaření přidáme garnátky. Polévku podáváme horkou, posypanou omytou a nasekanou petrželkou.