Polévka z Neapole
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 469 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 16 g
- Sodík 1370 mg
- Bílkoviny 64 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 386.3 mg
- Draslík 1027.5 mg
- Vláknina 2620 mg
- Vitamín A 2620 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.5 mg
- Vitamín E 2.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme mušličky, vykucháme olihně a chobotnice, stáhneme z nich kůži, promyjeme je a pokrájíme na kusy. Vyloupeme ocásky garnátů a odstraníme z nich černé střívko.
-
2
Odrhneme slávky, dobře je omyjeme a nasypeme je společně s mušličkami do pánve na ohni, zalijeme lžící oleje, posypeme trochou omyté a nasekané petrželky a na prudkém plameni je necháme pod pokličkou za občasného zatřesení pánví otevřít. Vyjmeme je, vyhodíme všechny mušličky a slávky, které zůstaly zavřené, jemně scedíme tekutinu z jejich vaření. Měkkýše vyloupeme, dáme do mísy, skořápky vyhodíme, ale pár mušliček a slávek si necháme celých na ozdobu.
-
3
Oloupeme cibuli a nasekáme. Ve vařící vodě spaříme rajčata, oloupeme, odstraníme semínka a hrubě nasekáme. V pánvi osmažíme na zbývajícím oleji cibulku, oloupaný stroužek česneku a zbývající petrželku. Přidáme rajčata, pálivou červenou papričku, po špetce soli a pepře a na prudkém plameni vše ještě 5 minut podusíme.
-
4
Přidáme chobotničky, olihně a ocásky garnátů a na středním plameni pod pokličkou vše 15 minut podusíme. V polovině této doby přilijeme uschovanou tekutinu z vaření mušliček a slávek. Hotovou polévku podáváme horkou a chceme-li, dáme k ní lehce opečené krajíčky domácího chleba.