Sicilský vývar
Suroviny
- 60 g Cibule
- 300 g Mušle slávky
- 200 g Mořský ďas
- 200 g Ropušnice - filety
- 60 g Paprika zelená
- 30 g Petržel - nať
- 5 g Sůl
- 5 g Pepř černý mletý
- 200 g Parmice
- 8 krajíc Chléb toastový
- 30 ml Víno bílé
- 40 ml Olej olivový
- 20 ml Ocet vinný
- 1 ks Chilli paprička
- 1 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 328 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 15 g
- Sodík 788 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 75.5 mg
- Draslík 969.1 mg
- Vláknina 2628 mg
- Vitamín A 2628 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.2 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z rybích filet nakrájíme plátky. Odrhneme slávky, vhodíme je do pánve a postavíme na oheň. Přidáme lžíci oleje, víno a trochu omyté a nasekané petrželky, necháme slávky otevřít pod pokličkou za občasného zatřesení pánví. Stáhneme pánev z ohně, vyloupeme a dáme je do mísy, skořápky a neotevřené slávky vyhodíme. Procedíme tekutinu z jejich vaření přes gázu a uschováme si ji.
-
2
Omyjeme papriku, pokrájíme na kousky. V pánvi osmažíme na zbývajícím oleji cibuli, papriku a směs nasekané petrželky, česneku a papričky, zalijeme vše vinným octem a necháme ho zprudka vyvařit. Postupně přidáváme ryby a měkkýše, počínaje mořským ďasem, pak ropušnici, parmici a na závěr po špetce soli a pepře.
-
3
Povaříme vše na velmi mírném plameni pod pokličkou asi 15 minut. V polovině této doby přilijeme tekutinu z vaření slávek, kterou jsme si dali stranou, a přidáme i vyloupané měkkýše. Hotový pokrm podáváme horký. Můžeme k němu podávat krajíčky domácího chleba opečené v troubě.