Rybí a zeleninová mísa
Suroviny
- 60 g Bazalka
- 200 g Garnát obecný
- 150 g Fazolové lusky zelené
- 150 g Hrášek
- 60 g Kerblík
- 60 g Smetana 12% (konzumní)
- 40 g Máslo čerstvé
- 10 g Sůl
- 8 g Pepř černý mletý
- 15 ml Citronová šťáva
- 100 ml Víno bílé
- 2 ks Pórek
- 1 ks Celer řapíkatý
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Cibule
- 15 kg Pstruh
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 5973 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 433 g
- Sodík 3287 mg
- Bílkoviny 804 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 2296 mg
- Draslík 14970.2 mg
- Vláknina 22715 mg
- Vitamín A 22715 mg
- Vitamín B6 8.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 73.3 mg
- Vitamín E 9.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 93.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme ryby, odřízneme hlavy, vykucháme a vyřežeme plátky. Pokrájíme na kusy, osolíme a opepříme. Omyjeme garnáty. Oloupeme cibuli, odřízneme z pórku kořínky a horní tvrdou zelenou část, odtrhneme vnější tvrdé listy. Očistíme celer. Zeleninu omyjeme a pokrájíme na tyčinky. Odkrojíme stopku fazolek, zbavíme vláken, omyjeme a pokrájíme na kousky. Omyjeme bazalku a kerblík, dáme pár lístků bazalky a snítku kerblíku stranou a zbytek odděleně nasekáme.
-
2
Povaříme hrášek a fazolky v osolené vařící vodě a scedíme al dente. Pokrájenou zeleninu vhodíme do hrnce, přilijeme 1/4 1 vody, víno, citronovou šťávu, přidáme špetku soli a špetku pepře. Postavíme hrnec na oheň, uvedeme tekutinu do varu a vaříme na mírném plameni 12-15 minut. Přidáme garnáty, vaříme 5 minut, vyjmeme, odstraníme černé střívko a garnáty dáme stranou.
-
3
Scedíme uvařenou zeleninu, udržujeme teplou mezi dvěma talíři a vývar si uschováme. Pekáč vymažeme máslem, na dno rozložíme sladkovodní ryby, zalijeme naběračkou horkého vývaru, pekáč zakryjeme hliníkovou fólií a dáme na 5-6 minut do trouby předehřáté na 170 °C. Pekáč vytáhneme z trouby, vyjmeme ryby a udržujeme teplé mezi dvěma talíři.
-
4
Šťávu z pekáče přecedíme do pánvičky, přilijeme smetanu a polovinu tekutiny vyvaříme. Stáhneme pánvičku z ohně, vmícháme na kousky pokrájené zbývající máslo. Dáme na servírovací mísu na tyčinky pokrájenou zeleninu, hrášek a fazolky. Na zeleninu položíme kusy rybího masa, vše přelijeme připravenou horkou omáčkou, posypeme nasekanou bazalkou a kerblíkem a hotový pokrm podáváme na stůl.