Rybí a zeleninová mísa

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Bazalka
  • 200 g Garnát obecný
  • 150 g Fazolové lusky zelené
  • 150 g Hrášek
  • 60 g Kerblík
  • 60 g Smetana 12% (konzumní)
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 10 g Sůl
  • 8 g Pepř černý mletý
  • 15 ml Citronová šťáva
  • 100 ml Víno bílé
  • 2 ks Pórek
  • 1 ks Celer řapíkatý
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Cibule
  • 15 kg Pstruh
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 5973 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 433 g
  • Sodík 3287 mg
  • Bílkoviny 804 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 2296 mg
  • Draslík 14970.2 mg
  • Vláknina 22715 mg
  • Vitamín A 22715 mg
  • Vitamín B6 8.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 73.3 mg
  • Vitamín E 9.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 93.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme ryby, odřízneme hlavy, vykucháme a vyřežeme plátky. Pokrájíme na kusy, osolíme a opepříme. Omyjeme garnáty. Oloupeme cibuli, odřízneme z pórku kořínky a horní tvrdou zelenou část, odtrhneme vnější tvrdé listy. Očistíme celer. Zeleninu omyjeme a pokrájíme na tyčinky. Odkrojíme stopku fazolek, zbavíme vláken, omyjeme a pokrájíme na kousky. Omyjeme bazalku a kerblík, dáme pár lístků bazalky a snítku kerblíku stranou a zbytek odděleně nasekáme.

  • 2

    Povaříme hrášek a fazolky v osolené vařící vodě a scedíme al dente. Pokrájenou zeleninu vhodíme do hrnce, přilijeme 1/4 1 vody, víno, citronovou šťávu, přidáme špetku soli a špetku pepře. Postavíme hrnec na oheň, uvedeme tekutinu do varu a vaříme na mírném plameni 12-15 minut. Přidáme garnáty, vaříme 5 minut, vyjmeme, odstraníme černé střívko a garnáty dáme stranou.

  • 3

    Scedíme uvařenou zeleninu, udržujeme teplou mezi dvěma talíři a vývar si uschováme. Pekáč vymažeme máslem, na dno rozložíme sladkovodní ryby, zalijeme naběračkou horkého vývaru, pekáč zakryjeme hliníkovou fólií a dáme na 5-6 minut do trouby předehřáté na 170 °C. Pekáč vytáhneme z trouby, vyjmeme ryby a udržujeme teplé mezi dvěma talíři.

  • 4

    Šťávu z pekáče přecedíme do pánvičky, přilijeme smetanu a polovinu tekutiny vyvaříme. Stáhneme pánvičku z ohně, vmícháme na kousky pokrájené zbývající máslo. Dáme na servírovací mísu na tyčinky pokrájenou zeleninu, hrášek a fazolky. Na zeleninu položíme kusy rybího masa, vše přelijeme připravenou horkou omáčkou, posypeme nasekanou bazalkou a kerblíkem a hotový pokrm podáváme na stůl.

Komentáře k receptu