Rýžový pilaf s mořským jazykem
Suroviny
- 20 g Kari koření
- 300 g Rýže loupaná
- 600 g Mořský jazyk
- 200 g Houby čerstvé
- 200 g Rajčata
- 60 g Celer řapíkatý
- 40 g Petržel - nať
- 50 g Máslo čerstvé
- 5 g Pepř černý mletý
- 5 g Sůl
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 50 ml Olej olivový
- 3 ks Hřebíček
- 1 ks Jablka
- 1 stroužek Česnek
- 1 l Vývar rybí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 775 kcal
- Sacharidy 81 g
- Tuky 31 g
- Sodík 1437 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 80 g
- Cholesterol 97 mg
- Draslík 1442.9 mg
- Vláknina 15911.5 mg
- Vitamín A 15911.5 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 31.5 mg
- Vitamín E 2.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 45.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme cibuli a omyjeme ji. Polovinu nasekáme a do druhé poloviny zapícháme hřebíčky. Zeleninu omyjeme a pokrájíme na kousky. V pekáči rozehřejeme 20 g másla, osmažíme na něm půlku cibule s hřebíčky, aniž bychom ji nechali zbarvit, přidáme polovinu kari koření, krátce ho necháme smažit, pak přisypeme rýži a za občasného zamíchání ji 1-2 minuty smažíme.
-
2
Přilijeme 3/4 1 vařícího rybího vývaru, promícháme, pekáč zakryjeme a dáme bez dalšího míchání na 15-18 minut do trouby předehřáté na 190 °C. Pak pekáč vyjmeme z trouby, vyhodíme půlku cibule s hřebíčky a vmícháme do rýže dvěma vidličkami na kousky pokrájené máslo, aby se zrnka rýže nelepila k sobě. Očistíme houby, opláchneme je, osušíme a pokrájíme na plátky. Omyjeme a nasekáme petrželku. Oloupeme jablko, vykrojíme jádřinec a jablko pokrájíme na kostičky. Oloupeme stroužek česneku, omyjeme a podrtíme. Ve vařící vodě spaříme rajčata, scedíme je, oloupeme, zbavíme semínek, dáme okapat do cedníku a pak hrubě nasekáme.
-
3
V pánvi osmažíme na 2 lžících oleje nasekanou cibuli, přidáme pokrájené jablko, celer, stroužek česneku a petrželku a dusíme vše 7-8 minut na mírném plameni za občasného zamíchání. Přidáme zbývající kari koření, pak nasekaná rajčata, zbývající rybí vývar, špetku soli a špetku pepře a dusíme vše na mírném plameni pod pokličkou asi 20 minut. Stáhneme pánev z ohně, její obsah propasírujeme, vratíme znovu do pánve, vmícháme smetanu a necháme část tekutiny vyvařit. Je-li třeba, přidáme ještě sůl a pepř. Omyjeme rybí plátky, osušíme, dva pokrájíme na kousky, ostatní na pruhy. Tyto pruhy osolíme, zavineme a 5 minut povaříme v páře.
-
4
Mezitím nalijeme do nepřilnavé pánve zbývající olej a smažíme na něm 2-3 minuty houby. Osolíme je, opepříme, vyjmeme a dáme stranou. Ve stejné pánvi pak smažíme na prudkém plameni dva na kousky pokrájené rybí plátky. Osolíme je, opepříme a vmícháme do připravené omáčky. Přidame do ní i houby a vše minutu prohříváme. Vyklopíme rýži na servírovací mísu, přelijeme omáčkou, do středu položíme rybí závitky a hotový pokrm podáváme na stůl.