Slávky s cuketovým nákypem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 575 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 28 g
- Sodík 1598 mg
- Bílkoviny 50 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 174.8 mg
- Draslík 1889 mg
- Vláknina 6065 mg
- Vitamín A 6065 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 86.1 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si nákyp. Cukety omyjeme a pokrájíme na kostičky. Oloupeme šalotku, omyjeme ji, osušíme a jemně nasekáme. Omyjeme petrželku a nasekáme. V pánvi osmažíme na oleji šalotku, aniž by jsme ji nechali zbarvit. Přidáme kostičky cuket, krátce je smažíme, osolíme a opepříme, poté je na mírném plameni za občasného zamíchání 10-15 minut dusíme.
-
2
Propasírujeme cukety sítem do pánve a necháme je vysušit na mírném plameni tak, aby se jejich objem zmenšil o třetinu. Přemístíme propasírované cukety do mísy a necháme je vychladnout. Pak přidáme v mléce rozšlehané vejce, špetku soli, špetku pepře, nasekanou petrželku a dřevěnou vařečkou vše důkladně promícháme. Vytřete změklým máslem čtyři formičky, naplníme je cuketovou směsí a vaříme je asi 30 minut ve vodní lázni v troubě předehřáté na 180 °C.
-
3
Mezitím ve vařící vodě spaříme rajčata, scedíme je, oloupeme, zbavíme semínek a pokrájíme na kostičky. Odrhneme slávky, omyjeme je, nasypeme do pánve, přidáme česnek, trochu omyté, osušené a nasekané petrželky, víno, olej a na středním plameni je pod pokličkou za občasného zatřesení pánví necháme otevřít.
-
4
Stáhneme pánev z ohně, vyloupeme měkkýše ze skořápek, skořápky a slávky, které se neotevřely, vyhodíme. Přecedíme jemným sítem nebo gázou tekutinu z jejich vaření a v pánvi ji na prudkém plameni necháme zčásti vyvařit. Přidáme na kostičky pokrájená rajčata, po špetce soli a pepře a vyloupané slávky. Prohřejte je a posypeme zbývající nasekanou petrželkou. Vyklopíme cuketové nákypy na servírovací mísu a podáváme je na stůl s omáčkou se slávkami.